Handgeschept papier

De pulp waar Korau papier van schept komt van gebruikt papier. Het grootste deel bestaat uit gebruikte koffiebekers van Toffe Koffie. Overal waar zij staat kunnen klanten haar koffiebekers weer inleveren, zodat ze gerecycled kunnen worden en nieuw, bijzondere papier worden. Losse velletjes of in pakketjes. A6, A5, A4 of visitekaart-formaat. Met toevoegingen, “gewoon” wit, of in kleur.

De pulp en het papier zijn ook de basis voor de verschillende andere Korau-producten:

Kaarten

Van geschepte velletjes papier maak ik kaarten. Met gestempelde teksten, of met ingelegde materialen zoals bladeren grasjes of schors, met afdrukken van bloemen en bladeren met hun eigen inkt, en groente- en fruitkaarten.

Voor deze kaarten worden groente- en fruitschijven ingedroogd in handgeschept papier. Een bijzonder proces, waarbij ik gebruik maak van de eigenschap dat natte vezels zich met elkaar kunnen verbinden.

Ik kook een dunne schijf (1,5 tot 3 mm, afhankelijk van de groente/fruit) korte tijd. De natte schijf leg ik op net geschept papier. Dan gaat het tussen twee doekjes en tussen kranten in een pers of onder een stapel stenen. Regelmatig vervang ik de natte kranten door nieuwe, om te zorgen dat de groente- of fruitschijf niet gaat schimmelen. Schijf en papier drogen zo samen op tot één geheel. Na het indrogen zitten de groente- en fruitschijven vast in het handgeschepte papier, er komt bij Korau geen lijm aan te pas.

De ringen van uien, de zaadjes in paprika’s, het klokhuis van een appel, de fijne structuren van kiwi, de laagjes van een rodekool,……. de schoonheid van de natuur is zichtbaar geworden en blijft ook te zien.

“Birds”

Dit zijn vogelvormen van metaaldraad gecombineerd met handgeschept papier. Ik leg de vorm tussen twee laagjes net geschept (en dus nat) handgeschept papier. Het teveel aan papier haal ik voorzichtig weg, zo dat er genoeg over blijft buiten de vorm. De beide lagen papier gaan tijdens het drogen aan elkaar hechten en omspannen de vogelvorm. Na het drogen krijgen ze nog een laklaag met een natuurlijke lak. De Birds staan in gezaagde berkenstammetjes.

Bird: vogelfiguur van metaaldraad met handgeschept papier

Kommetjes en schaaltjes

Handgeschept papier, papierpulp en pulp (of geschept papier) van groente en fruit leg ik om mallen en laat het drogen. Zo ontstaan nieuwe schalen en kommen. Elke keer anders, elke keer bijzonder.

schaal van papier