Nieuwsgierig…

eigenwijs,

onderzoekend.

Papier en papier maken fascineert me, het heeft me gegrepen. Papier loopt als een rode draad door mijn leven: tekenpapier, schrijfpapier, dagboeken, college-aantekeningen, dagverslagen en kind-verhalen. Nu werk ik er dagelijks mee, creëer het zelf vanuit pulp, en dat maakt me enorm blij.

In 2013 liep ik vast in het onderwijs. Na een periode van zoeken, een weg vinden, de weg weer kwijt raken en zaken op een rijtje zetten, maakte ik de keuze om een droom werkelijkheid te laten worden: een eigen bedrijf met papier in de hoofdrol.

Ik ben eigenwijs, nieuwsgierig en hou van experimenteren. Deze onderzoekende kant krijgt ruimschoots aandacht in het werken met papier zoals ik dat nu doe. Voor het maken van papier zijn vezels nodig. Planten, groentes en fruit bevatten ook vezels. Zoeken naar de mogelijkheden om hier papier van te maken en dat toe te passen vind ik uitermate boeiend.

Vezels,

papiervezels

plantenvezels

vezelig materiaal.

Papier.

Onder het label Korau maak ik (handgeschept) papier van:

  • gebruikte koffiebekers, gebruikte melkpakken en papier uit mijn eigen papierbak. Hergebruik/recycling/duurzaam.
  • planten, groentes en fruit: uit eigen tuin, van eigen groente- en fruitresten, van groentes en fruit met een “vlekje” en van gekregen materialen.

De kaarten, prenten en kadolabels schep ik met de hand, evenals het papier voor de birds.

Voor het vervaardigen van kommen en “eigenwijze sieraden” worden verschillende technieken gebruikt, zoals met de hand scheppen, vormen creëren op mallen of vezelpulp gebruiken als een soort klei.

I love homemade paper,

each sheet is different

and the imperfections are their beauty.

Ineke Donker, eigenaar van Korau

Werken is niet alles, en gelukkig stop ik niet al mijn tijd in Korau. Naast mijn liefde voor papierscheppen, hou ik ook van wandelen en fietsen. Ik ben graag buiten, in de natuur of in mijn eigen tuin. Verder ben ik dol op spelletjes en puzzels en lees ik graag een boek.

Ineke Donker, eigenaar van Korau
Rode biet, voor kaart en ketting

Kortom,

ik verwerk als creatief ontwerpster eigenwijs en op eigen wijze papier en papier- en plantenvezels tot eigenwijs papier, voor kaarten, prenten, kadolabels, birds (draadfiguren), kommen en “eigenwijze sieraden”.

Ik hou van het werken met deze vezels en van de producten die hieruit ontstaan.

Elk velletje papier is anders.

Elke kom is anders.

Elk sieraad is anders.

En het is ook altijd anders dan je denkt/hoopt/verwacht bij het begin.

Dat maakt het zo bijzonder en zo mooi.

Ineke Donker