Papier………

Papier is een materiaal waarop je veel dingen kunt doen, zoals schrijven, tekenen, verven, typen, kleuren. Maar je kunt er ook mee knutselen of vouwen, je kunt het scheuren of er in knippen, je kunt er teksten op drukken of foto’s op afdrukken. Je kunt ook heel verschillende dingen maken van papier, zoals boeken, schriften, feesthoedjes, vlaggenlijnen, kadokaartjes, dozen, lampenkappen, spelletjes……………

Papier wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, eucalyptus, riet of bamboe.

De mens is niet de enige die papier maakt: de wesp doet dat ook! Hiervoor mengt ze stukjes plant met haar speeksel. Door erop te kauwen ontstaat er na een tijdje een papje: een pulp van de plantenvezels en het speeksel. Als dit opdroogt is het papier!

Het idee van natuurlijke materialen mengen met vocht (water) is ook de basis van de manier waarop wij papier maken. Tegenwoordig doen we dat met papiermachines, vroeger werd al het papier met de hand gemaakt: het werd geschept.

Met mijn bedrijf Korau werk ik ook met handgeschept papier. Zo maak ik kaarten, prenten en schalen. Dezelfde techniek van het mengen van natuurlijke materialen met vocht om een pulp van te maken gebruik ik ook om van groentes sieraden (halskettingen) te maken.

In een volgend blog laat ik je zien hoe je zelf papier kunt scheppen.

Ineke